Спорт

Париз кандидат за домаќин на ЛОИ 2024

Париз кандидат за домаќин на ЛОИ 2024
Главниот град на Франција, Париз ќе поднесе кандидатура за домаќин на Летните Олимписки игри за 2024 година.-Отсега натаму ние сме ангажирани во олимписката авантура, рече градоначалникот на Париз, Ана Хидалго, додавајќи дека наскоро ќе биде поднесена и официјалната кандидатура од страна на Олимписки комитет на Франција.

Според резултатите на наодамнешната анкета, дури 61 %  од испитаниците истакнале дека посакуваат градот да испрати кандидатура за домаќин. Во претходните анкети овој процент бил уште поизразен, во февруари 2005-та година со 71%, додека во јуни истата година дури 87% од испитаниците посакувале ОИ во Париз.

Овој град веќе двапати беше домаќин на ЛОИ, во 1900-та и 1924-та година. Покрај тоа, имаат уште три неуспешни обиди, во 1992-та, 2000-та и 2012-та година.

За ЛОИ 2024 кандидатури ќе поднесат и Бостон (САД), Рим (Италија), Хамбург и Берлин (Германија), Истанбул (Турција), па има најави дека и Јужна Африка ќе испрати свој град-кандидат.

Одлуката за тоа кој ќе биде домаќин на ЛОИ 2024-та година ќе се одлучи на седница на Собранието на Меѓународниот Олимписки комитет, кој ќе се одржи летото 2017-та година.