четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 0

Партиите не постигнале договор за независните експерти во ДИК

Партиите сеуште не постигнале договор околу имињата на експертите кои треба влезат во составот на новата Државна изборна комисија - ДИК.

dik_2

Поврзани вести

Партиите сеуште не постигнале договор околу имињата на експертите кои треба влезат во составот на новата Државна изборна комисија – ДИК.

Според договорот од Пржино експертите треба да бидат прифатливи за сите политички партии, но токму тоа сега се јавува како проблем. Со договорот од Пржино, зголемени се и ингеренциите на ДИК, па сега комисијата има надлежност да одлучува и за ветата на дополнителните министри и заменици – министри.

Предвидено е ДИК да има девет членови: тројца предложени од позицијата, тројца од опозицијата и тројца експерти.

Најчитани вести