ТОП,Македонија

„Партијата која ќе освои помалку гласови треба да му честита на победникот и тоа да го прифати како порака од народот“

„Партијата која ќе освои помалку гласови треба да му честита на победникот и тоа да го прифати како порака од народот“

Тоа се, рече, тие пет минути во кои граѓанинот зад параванот слободно, фер и демократски треба да им ја испрати пораката на политичарите, да има каже што мисли, што вреднува, да каже кој е одговорен за политичката криза, кој подобро работи, кој повеќе работи, кој е повеќе присутен во вашето место, кој има подобра програма за вас и подобрување на вашиот живот и во кој повеќе верувате и во кого имате доверба.

– Тие пет минути се мал период гледано временски, но тоа е време во кое вие, граѓаните на Република Македонија ќе носите одлуки со кои ќе се оддолжите кон сите предци кои се бореле за суверена Македонија и со кои ќе ја трасирате иднината на вашите деца и внуци. Тоа е важна и одговорна одлука и бидете посветени кон неа. Донесете ја таа одлука мирно и достоинствено како што му доликува на нашиот народ, и одберете ја најдобрата од понудените алтернативи, алтернативата која може да го направи вашиот живот подобар, истакна Димитриев.

Според него, по 11, ќе дојде 12 декември и животот треба да продолжи. Не сме многу за да си дозволуваме луксузирање со поделби, закрвувања и несогласувања. Партијата која ќе освои помалку гласови треба да му честита на победникот и тоа да го прифати како порака од народот. Партијата која ќе победи на изборите треба да има почит за поразениот.

– Реваншизми не смее да има. Поделби не смее да има. Подметнувањата, местенките, деструкцијата и кризата треба да исчезнат и ќе исчезнат. Да стапат на сцена вредностите, соработката, почитувањето, уважувањето, пријателството. Само така сите ние обединети, вмровци и сдсмовци, од дуи и од дпа, социјалисти и либерали, Македонци, Албанци, Турци, Роми, Срби, Власи, Бошњаци, со демонстрација на јасно и цврсто заедништво ќе може да ги оствариме стратешките цели и определби за кои се залагаме и во кои веруваме, рече премиерот.

Хендикепот од кризата, додаде, треба да го претвориме во предност.

– Може да имаме политички разлики и тоа е добро за демократијата, но треба граѓански обединети да работиме за подобро утре на нашата земја. И власта и опозицијата. Гоце Делчев велеше дека треба да ја бараме вербата за успех во себе и во другите. Ако ја имаме да ја разбудиме, ако ја немаме да ја создадеме, предочи Димитриев.

Според него, ако пред кризата можевме да имаме високи стапки на раст може да ги имаме и после кризата, ако пред кризата отворивме десетици илјади нови работни места и по кризата можеме да отвориме дополнителни десетици илјади работни места, ако пред кризата со голем елан започнавме да градиме три нови автопати, и после кризата треба уште најмалку три автопати да почнеме да градиме, ако пред кризата реализиравме над 3.000 проекти и по кризата треба да продолжиме со исто темпо, ист пристап и со исти ефекти, дури и уште повеќе од тоа, поголем број на проекти и повеќе корист за луѓето и по обем и по вредности.

– Верувам дека ние тоа го можеме и тоа на дело ќе го покажеме. Ние, граѓаните на Република Македонија од сите нации и сите вери, од секој пол и од секоја партија, заклучи премиерот Емил Димитриев во обраќањето на Свечената академија по повод 23 Октомври.