Македонија

Патот „Богородица“ – Солун е деблокиран, мигрантите тргнати

Патот „Богородица“ – Солун е деблокиран, мигрантите тргнати
Грчката Полиција со автобуси ги пренесува мигрантите од Идомени

Патот „Богородица“ – Солун е деблокиран, а мигрантите од дивите кампови во Идомени се тргнати.

Како што информира МИА, утрово околу 8. 30 часот грчката полиција го деблокира меѓународниот пат до Солун кој изминативе два дена беше запоседнат од бегалците во дивите кампови во Идомени и околината на Поликастро.

Див мигрантски камп кај Идомени
<strong>Патот „Богородица“ – Солун е деблокиран, а мигрантите од дивите кампови во Идомени се тргнати.</strong>

Барикадите кои се наоѓаа на два километри во грчка територија утрово се тргнати и сообраќајот е целосно нормализиран и на грчка територија.

Див мигрантски камп кај Идомени
Патот „Богородица“ – Солун е деблокиран, а мигрантите од дивите кампови во Идомени се тргнати.

На граничниот премин „Богородица“, немаше гужви поради блокадата на патот во Грција кој редуцирано се одвиваше по алтернативни селски и полски патишта по кој минуваа лесните автомобили, а камионите беа приморани да чекаат.

Патот „Богородица“ – Солун е деблокиран, а мигрантите од дивите кампови во Идомени се тргнати.
Патот „Богородица“ – Солун е деблокиран, а мигрантите од дивите кампови во Идомени се тргнати.

Илегалните мигранти го блокираа патот со барање да биде отворена за нив македонско-грчката граница што е во спротивност со постигнатиот договор меѓу Брисел и Анкара кој почна да се применува од вчера.