Печен зеленчук со моцарела

Овој италијански специјалитет, нормално без моцарела за тие што постат може да биде одличен лесен ручек или пак вечера. Печениот зеленчук не може без свежи зачини, а од сите најмногу му прилега босилекот.

Состојки:

250 гр. тикивички

200 гр. црвена пиперка

250 гр. домат

1 лаж. вегета

1 лаж. маслиново масло

200 гр. моцарела

За сос

2 лаж. исечкан босилек

3 лаж. маслиново масло

1 чешне лук

1 лажица оцет

Подготовка:

Тиквичките, доматот и пиперките исечкајте ги на долги парчиња, посипете ги со вегета и попрскајте ги го масло. Во тефлонска тавка, потпечете го подготвениот зеленчук. Босилекот измешајте го со маслиново масло. Топлиот зеленчук наредете го на чинија, а по него распределете ја исечканата моцарела, а посипајте го со подготвен прелив.

Совет

Во електрична сецкалка измешајте го исечканиот босилек, маслоново масло, оцет и исечканиот лук за да добиете покомпактна смеса.