понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 10

Пешевски: Отворени преку 10.000 директни и најмалку уште толку индиректни вработувања

Доаѓањето на странски инвеститор во земјава и реализирањето гринфилд инвестиција порано беше мисловна именка, а сега, не само што е реалност, туку и се повторува. Се проценува дека се отворени преку 10.000 директни и најмалку уште толку индиректни вработувања.

pesevski500

Поврзани вести

Доаѓањето на странски инвеститор во земјава и реализирањето гринфилд инвестиција порано беше мисловна именка, а сега, не само што е реалност, туку и се повторува. Се проценува дека се отворени преку 10.000 директни и најмалку уште толку индиректни вработувања.

Ова во одговор на пратеничко прашање го посочи вицепремиерот Владимир Пешевски. Тој одговарајќи на прашањето за тоа кои се политики ги спроведува владата за намалување на невработеноста нагласи дека подобрувањето на општите услови за водење бизнис, и за домашните и за странските компании, е клучната тенденција на владините економски мерки кои во континуитет се преземаат од 2006-та година, а, како што рече, нивната реализација ќе продолжи и во следниот период, со несмалено темпо.

Целта е, нагласи, креирање што поголем број работни места, односно натамошно намалување на стапката на невработеност која веќе од 38 проценти падна на 26 отсто.

Ако сакаме забрзан развој, мораме да ги привлечеме странските компании зашто не е целта само отворање работни места, туку и пренесување на знаења и нови технологии. Идејата е всушност, со отворањето едно работно место во странската компанија, да се отворат уште две до три кај домашните фирми кои би вршеле услужна дејност или би биле добавувачи, истакна Пешевски.

Според него, доаѓањето на странски инвеститор во земјава и реализирањето гринфилд инвестиција порано беше мисловна именка, а сега, не само што е реалност, туку и се повторува. За тоа придонесоа економските политики, но и низата на промоции и претставувања на бизнис можностите на Македонија во странство. Се проценува дека се отворени преку 10.000 директни и најмалку уште толку индиректни вработувања.

Невработеноста е комплексно прашање кое бара сложен сет мерки. Затоа и ги поделивме во неколку категории: за подобрување на бизнис климата, а насочени кон домашните инвеститори, за привлекување странски вложувачи, за јавните претпрпијатија и акционерските друштва во доменот на инфраструктурата каде државата е главен инвеститор,…, кои придонесоа градежните компании да креираат нови работни места, напомена Пешевски и додаде дека ваквиот тренд продолжува.

Тој посочи дека состојбата со невработеноста во 2006 година, кога ВМРО-ДПМНЕ дојде на била далеку од поволна.

Затоа, се што се преземаше беше во насока на подобрување на даночниот систем, намалување на даноците на добивка, на определени стапки на ДДВ, намалување на давачките за придонеси за палти, концептот на бруто плата… Но, тоа не е доволно, да имате ниски даноци. Се работеше и на многу други аспекти, се преземаа низа активни мерки како проектот Македонија вработува, реформите во Катастарот, Царината, па и во казнената политика… Се тоа придонесе за креирање нови работни места, рече Пешевски.

За намалувањето на невработеноста, како и за креирањето на нови работни места во рамки на седниицата за пратенички прашања говореше и вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Повеќе за ова на следниот линк.

Најчитани вести