Македонија

ФОТО: Пешевски во посета на општина Бутел

ФОТО: Пешевски во посета на општина Бутел

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Владимир Пешевски денеска оствари работа посета во општина Бутел, каде што во тек е спроведување на неколку значајни проекти за граѓаните на општината.

butel-pat

Тој заедно градоначалникот на општина Бутел, Петар Латиновски, градоначалникот на Град Скопје Коце Трајановски, прво го пуштија во употреба асфалтираниот пат од с.Радишани до с. Љубанци, кој е во должина од 1.200 метри. Покрај асфалтирањето, извршена е и изградба на атмосферска и фекална канализација во должина од 600 метри.

butel-pat1

Инвеститор е општина Бутел, а вкупната инвестиција на целиот проект (пат, фекална канализација и атмосферска канализација) е 150 илјади вера.

Пешевски  заедно со градоначалниците, на кој им се придружи и заменик министерот за образование Спиро Ристовски, ја посетија и детската градинка „11 Октомври“ во Радишани која е во изградба.

butel-gradinka

Градинката до сега функционирала со 5 објекти, со капацитет од 800 деца. Доградбата која е во тек ќе овозможи дополнителен капацитет на 100 деца, што подразбира изградба на 5 занимални со санитарии.

butel-gradnika1

Инвестицијата е во вредност од 9 милиони и 500 илјади денари. По доградбата, Министерството за труд и социјална политика ќе ги опреми просториите, за кои ќе бидат издвоени 1 милион и 500 илјади денари. Отворањето на доградениот дел на градинката е планиран за февруари следната година.

butel-ucilicte

Исто така извршен беше и увид на реконструираното ОУ „Климент Охридски“, каде во изминатиот период беа извршени неколку зафати и тоа: нов кров, нова термо фасада и ПВЦ прозорци, во износ од 3.700 000 денари, внатрешна реконструкција во износ од 1.500 000 денари. Целокупната инвестиција е во вредност од околу 85 илјади евра.

butel-zona

Тие ја посетија и индустриската зона Расадник, за која е донесен урбанистички план,а површината на планскиот опфат е 17,28 хектари и има 95 градежни парцели.

butel-zona1

Намената е за изградба на лесна и незаканувачка индустрија, сервиси и стоваришта. По пат на јавно наддавање до сега се отуѓени 3 градежни парцели, инвеститор е фирмата Дорматик а намената е за производство на електрични делови.

butel-kanalizacija3

Пред самиот крај од работната посета извршен беше и увид на изградбата на атмосферската канализација на ул„ Боца Иванов“.

Во текот на целата постеа, Пешевски оствари и средби со граѓаните, кои на кои беа разменети мислења и идеи, како и беа сослушани нивните проблеми и предлози за идни проекти.