среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 45

Пешевски: Преку програмата „Самовработување“ отворени се над 7.600 микро претпријатија

Во условите на светска економска криза и должничката криза во Европа, Владата креираше мерки со кои се поддржаа компаниите преку поволните кредити на Македонската банка за поддршка на развојот, од кредитната линија на Европската инвестициона банка за кои беа обезбедени 350 милиони евра и поддржани се над 1.600 компании, а отворени се над 6.600 нови работни места.

Пешевски: Идеите на граѓаните се вредни за ВМРО-ДПМНЕ

Пешевски: Идеите на граѓаните се вредни за ВМРО-ДПМНЕ

Последни вести

Владата креира низа мерки со кои го стимулира претприемништвото и дава поддршка на малите и средните претпријатија, а со тоа го стимулура побрзиот економски развој на Република Македонија, истакна Вицепремиерот Владимир Пешевски на отворањето на конференцијата „Европски ден на претприемништвото и европска недела на малите и средни претпријатија“.

Тој во своето воведно излагање истакна дел од мерките со кои Владата на Република Македонија го поддржува претприемништвото, отворањето на нови бизниси и подобрување на конкурентноста, кои се спроведуваат од повеќе државни институции.

Вицепремиерот Пешевски потенцираше дека преку програмата Самовработување која ја спроведува Агенцијата за вработување во изминатите години се отворени над 7.600 микро претпријатија за кои се издвоени преку 25 милиони евра.

-На натпреварот за најдобар проект од програмата Самовработување кој се организаираше пред неколу недели имав можност да се сретнам и да зборувам со дел од лицата кои започнаа сопствен бизнис преку оваа програма. Ме радува што голем број на ми

Најчитани вести