понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Пешевски оствари средба со делегација на Владата на Кина

pesevskii

Последни вести

Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања, Владимир Пешевски, денес оствари средба со делегација на Владата на Народна Република Кина, предводена од заменикот министер за национален развој и комисија за реформи Ксу Ксианпинг, заменикот генерален директор на кинеската железничка корпорација, Хуанг Мин и потпретседателот на кинеската Ексим банка, Сун Пинг.

Како што соопштуваат од Кабинетот на заменик-претседателот на Владата на Република Македонија, задложен за економски прашања, главна тема на разговор на средбата била разработката на механизмите и методите за изградба на идната пруга која ќе го поврзува регионот од пристаништето во Пиреjа, Република Грција, па се до Будимпешта, Република Унгарија.

„На средбата делегацијата на Република Македонија ја искажа заинтересираноста на нашата држава за овој проект, а воедно и двете страни изразија согласност да биде изработена физибилити студија за трасата каде би поминувала оваа пруга, како и цената на проектот. Потоа ќе следи втората фаза од проектот, која ќе се однесува на утврдување на моделите за финансирање на овој проект“, стои во соопштението.

Вицепремиерот Пешевски на состанокот посочил дека овој проект е од огромно значење за нашата држава, бидејќи со ова ќе се поттикне економски раст и развој во нашата држава, голем број на нови вработувања и ќе ја направи Република Македонија еден од главните транспортни коридори во Европа.

Двете страни ја потенцираа важноста на проектот за изградба на брза железница која ќе го поврзува регионот од Атина до Будимпешта, нагласувајќи дека тоа ќе придонесе за развој на целиот регион, ќе помогне да се поврзат подобро сите земји и да се олесни трговијата и транспортот.

Најчитани вести