Свет

Пет години затвор за вонбрачен секс во Индонезија

Пет години затвор за вонбрачен секс во Индонезија

Во Индонезија, невенчаните двојки кои ќе бидат фатени во сексуален однос може да завршат во затвор дури и до пет години, се предвидува во новиот предлог закон. Дури и паровите, кои живеат заедно, но без документи за брак, нема да може да ја избегнат острата пресуда, доколку бидат фатени на дело.

Необичното ембарго на секс е предложено како дел од новиот сет закони меѓу кои е и бизарната забрана за вештерчење и црни магии, доколу „предизвикаат нечија болест, смрт, ментална или физичка болка“. Иако Индонезија одамна следи умерена верзија на исламот, акцентот на муслимански начин на живот повторно процвета во последните години.