Свет

Петта размена на заробеници во Украина

Петта размена на заробеници во Украина

Припадниците на украинската војска и проруските сепаратисти извршија раземна на заробеници недалеку од Донњецк.

Украинската војска синоќа ослободила 60 проруски сепаратисти во замени за 30 припадници на украинската војска.

Размената е извршена на 30 километри северно од Доњецк на територија набљудувана на ОЕБС.

Размената на заробеници е едно од клучните точки во договорот кој е постигнат на 5 септември во Минск, престолнината на Белорусија, во текот на состанокот на Контакт групата во врска со Украина.

До сега се извршени четири размени по 37, 70, 38 и 28 заробеници.