Свет

Пилотот на малезискиот авион се самоубил?

Пилотот на малезискиот авион се самоубил?

Додека полицијата на Малезија ги истражува домовите на пилотите на малезискиот авион, кој што исчезна, постојат сомнежи дека еден од нив извршил самоубиство и така авионот се урнал.

„Логично е пилотот, а не киднаперот, да ги исклучи комуникациските системи“, рекол членот на одборот на Здруженијата на австралисти и меѓународни пилоти, Мајк Глин.

Малезискиот министер за сообраќај, Хишамудин Хусеин, рекол дека комуникациските системи во авионот се исклучени пред последниот радио контакт меѓу авионот и контролата на летање.

„Последното нешто што јас како пилот е сакам сомнежите да паднат на екипажот, но тоа веќе се случило два пати во историјата на авијацијата“, рекол Глин.

Тој смета дека полицијата која ги истражува домовите на пилотот и копилотот на исчезнатиот авион мора да ја земат можноста дека едниот од нив извршил самоубиство, па затоа намерно е урнато леталото.