петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 28

Плаќајте со СКОПСКА или со мобилен- еве кои ќе бидат цените на превозот од септември

Покрај со СКОПСКА картичка, граѓаните ќе може да плаќаат во автобусите и со мобилен телефон. Од 1 септември, кога целосно ќе се укинат хартиените билети, граѓани кои се возат со јавниот превоз, ќе мора да користат персонализирана или непресонализирана СКОПСКА картичка.

elektronska karta jsp

Поврзани вести

Покрај со СКОПСКА картичка, граѓаните ќе може да плаќаат во автобусите и со мобилен телефон. Од 1 септември, кога целосно ќе се укинат хартиените билети, граѓани кои се возат со јавниот превоз, ќе мора да користат персонализирана или непресонализирана СКОПСКА картичка.

Електронската СКОПСКА картичка ќе важи и за државните и за приватните автобуси. Граѓаните ќе може да плаќаат во автобусите и преку мобилен телефон.

Валидацијата со мобилен телефон ќе се врши преку таканаречен пренос на податоци преку звучна комуникација меѓу мобилниот телефон и валидаторот, а плаќањето е со вртење на бесплатниот телефонски број 185.

На тој начин ќе се забрза автобускиот превоз, а граѓаните ќе заштедат време. Но, покрај време ќе заштедат и пари, бидејќи со воведувањето на овој начин на наплата се намалуваат и цените на билетите- на приградските, месечните, годишните…

Погледнете го ценовникот на билети со важност од 1 септември оваа година.

cenovnik1 cenovnik2 cenovnik3

Со преминување на системот за наплата со електронските картички или мобилен телефон, од 1 септември 2016 година, целосно се укинуваат хартиените билети.

Нашата цел е што повеќе да ги приближиме граѓаните кон јавниот транспорт, преку подобрување на квалитетот на услугата. За секој потег кој се повлекува, секогаш се консултираме со граѓаните и во најголемиот дел од нивните барања, излегуваме пресрет, информираат од ЈСП-Скопје за КУРИР.

Со вкупно 590 возила, од кои ЈСП- Скопје со 385 и приватните превозници со 205, Градот Скопје ќе ги опслужува граѓаните со јавен транспорт.

Најчитани вести