Македонија

Плевнеш: Реформите во образование ќе бидат еманципација на македонскиот национален хоризонт

Плевнеш: Реформите во образование ќе бидат еманципација на македонскиот национален хоризонт

Претставите на професорот Јордан Плевнеш се играни во бројни сцени низ светот, а негови трудови се објавени во реномирани европски и американски списанија.

Дури во првиот историски број на ArtPpress пред падот на Берлинскиот ѕид, беше објавен негов текст, кој денес во универзитетските кругови е наречен славен текст за забраните во театарот за време на владеењето на комунизмот во светот.

-Денешните реформи кои треба да се случат во македонското образование се болни реформи, но тие ќе бидат една голема еманципација на македонскиот национален, духовен и научен хоризонт, истакна Плевнеш.

Тој смета дека сите универзитетски професори треба да отворат пат за македонската научна анализа во светот.