Македонија

По 10 дена штрајк со глад, влошена здравствената состојба на штипските професори

По 10 дена штрајк со глад, влошена здравствената состојба на штипските професори
Влошена е здравствената состојба на тројцата професори од штипскиот универзитет кои веќе  10  дена  штрајкуваат со глад и затоа.
Вчера и Синдикатот за обрзование СОНК донесе одлука дека ако до понеделник штипскиот универзитет не ги избере тројцата професори во повисоко звање и не постапи по решението на Државниот просветен инспекторат, утре раководството на Синдикатот за образование ќе се приклучи  на штрајкот со глад, како поддршка за своите колеги Крсте Шајноски, Маргарита Матлиеска и Александар Костадиновски.
Според последниот став на штипскиот универзитет, тие ја чекаат на писмено одлуката на просветниот инспекторат.