Балкан

По 100 литри дожд на квадратен метар се очекува во Словенија

По 100 литри дожд на квадратен метар се очекува во Словенија

Во Словенија е прогласен жолт аларм поради обилни врнежи кои во текот на ноќта ја загрозиле земјите кои ќе, според најавите на метеоролозите, ќе продолжи и во текот на овој и следниот ден.

Меторолозите предвидуваат дека денеска ќе биде прогласен и највисокиот степен на опасност од поплави, односно црвениот аларм.

Во Словенија сеуште се чувствуваат последиците од октомвриските поплави кои го загрозиле и главниот град Љубљана. Се предвидува дека во следните неколку часа и денови ќе врне повеќе од 100 литри дожд по квадратен метар на територијата на целата земја. Порастот на водата во Словенија ја загрозува и соседна Хрватска.