Македонија

По 12.000 денари за средношколци од социјални семејства

По 12.000 денари за средношколци од социјални семејства
По 12.000 денари за средношколци од социјални семејства

Програмата за условен социјален надомест за средношколци ќе продолжи, најави премиерот Никола Груевски при денешната посета на реканско-дебарскиот крај.

Одговарајќи на новинарско прашање, Груевски рече дека одлуката за продолжување е донесена бидејќи е оценето оти ефектите од оваа Програма се многу позитивни и потсети дека неодамна е донесена и одлука за зголемување од 10 проценти на социјалната помош.

Од друга страна, сите семејства кои се приматели на социјална помош, а имаат деца средношколци, ќе добиваат дополнителни 12.000 денари со цел да им се помогне за трошоците кои ги има детето и да се охрабри детето да оди на училиште, изјави Груевски.

Тој појасни дека единствениот услов кој треба да се исполни за да се добие овој паричен надоместок е детето редовно да оди на училиште.