Македонија

По 30 години, Македонија доби нов Археолошки музеј

По 30 години, Македонија доби нов Археолошки музеј

Највредните примероци од македонското културно наследство, како што се рановизантиските оригинални мозаици од локалитетот Суводол, копијата од саркофагот на Александар Македонски, штитот од 3 век пр.н.е. од локалитетот Бонче, римската кочија од втор век од Делчево, како и стаклената чаша дијатрета од 4 век, се изложени во новиот Археолошки музеј на Македонија, кој вчеравечер свечено беше отворен.

По повеќе од 30 години, Македонија доби најсовремен музејски простор за соодветно чување и презентација на богатото движно културно наследство, кое е потврда на милениумскиот цивилизациски континуитет на нашите простори.

Во импресивната постојана музејска поставка на 6.000 квадратни метри, изложени се повеќе од 6.000 артефакти од сите историски периоди.

Премиерот Никола Груевски во своето обраќање пред претседателот на Ѓорге Иванов, министри, пратеници, акдемската заедница и други гости истакна дека археологијата, која претставува значајна дејност во Македонија била запоставена, се до 2006 година, кога ваквите процеси видно биле изменети како резултат на сериозните вложувања на Владата во капитални истражувања.

5000gru111

-Сите овие предмети имаат непроценлива вредност за нашата земја, даваат белег за нашата култура, неуморно го конзервираат нашето минато и на најубав можен начин ја афирмираат нашата држава. Ваквото културно наследство претставува една од основите на одржливиот развој и може да биде корисен инструмент за поттикнување на меѓукултурниот дијалог и унапредување на општествената кохезија, како и обликување на нашиот идентитет како народ и држава. Инвестирањето во културното наследство дава придонес и во економскиот раст преку стимулирање на туризмот. Верувам дека содржинската поставеност и вредност на овој Музеј, како и неговата лоцираност во едно од највпечатливите зданија покрај градскиот плоштад и кејот на реката Вардар, ќе претставува поттик Музејот да биде посетен од голем број домашни и странски гости, несомнено тоа ќе биде и одлична надополна на туристичката понуда како на Град Скопје, така и на Република Македонија, истакна премиерот Груевски.

500podaleku

Музејот има повеќе оддели – за праисториска археологија, античка и средновековна археологија, кабинет за нумизматика, лапидариум, антрополошка поставка… Покрај богатата археолошка поставка, опремен е и со стаклени витрини, 15 восочни фигури, 83 уметнички слики, видеоанимации, амбиентални ситуации, мозаици од вредното културно наследство, а има и реконструкција на објекти од неолитот, современо музеолошки конципирана.

arheoloski_thumb_medium500_256

-Денеска Македонија добива нов модерен Музеј кој ќе овозможи културна интеракција помеѓу нашето минато и сегашност, помеѓу историја и современото живеење, помеѓу археологијата и културниот идентитет на македонскиот народ. Овој Музеј е аргументирано сведоштво за нашата историја, за нашиот милениумски цивилизациски развој, значајна инвестиција за нашата држава гледано од историски, културолошки, образовен и туристички аспект, потенцираше министерката за култура Елизабета Канческа- Милевска.

arheoloski-1_thumb_medium500_293

Директорката на Археолошкиот музеј Весела Честоева, истакна дека во создавањето на приказната раскажана преку поставката активно учествуваа стручните оддели при Музејот, како и заводите и музеите во РМ и Управата за заштита на културното наследство.

arheoloski-2_thumb_medium500_242

Овој Музеј е четврти капитален проект на Министерството за култура, но инвестициите во оваа област продолжуваат. Следната недела ќе биде отворен Музеј на Македонците бегалци од Граѓанската војна во Грција, како и нов дел на Етнолошкиот музеј во рамки на комплексот „македонско село“.