среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 13

По 5.000 денари за секое новореденче во Демир Хисар

bebe

Последни вести

Општина Демир Хисар ќе доделува паричен надомест од пет илјади денари за секое новороденче.

-Од општина со скоро 20 илјади жители, станавме општина со помалку од 10 илјади жители. Проблемот може да се лоцира во спроведувањето и примената на погрешни модели и стратегии за демографски развој и популациона политика од страна на поранешните политички елити, но сигурно и веројатно и во погрешната политика на рамномерен развој на селата и урбаните центри во претходниот систем на заедничката држава, вели градоначалникот, Љупчо Блажевски.

Советникот Горан Чамовски информира дека според најновите службени показатели, во текот на една година, во Демир Хисар се раѓаат околу 40 до 50 деца, наспроти 100 до 150 смртни случаи. Тој додава дека можеби е време да се размислува, ваков надоместок за секое новородено дете во социјално загрозените семејства да се доделува во текот на цела година.

-Нѝ се испразнија селата. Општината нѝ е со скромен буџет, а со голем демографски проблем. Да се обидеме барем некако да го забавиме овој процес иако оваа мерка има повеќе социјална отколку демографска димензија и да покажеме, дека како одговорни и избрани луѓе од граѓаните, не гледаме покорно и со крива диоптрија кон заканите на белата чума, вели првиот меѓу еднаквите во Советот на општината, претседателот Јосиф Ристевски.

Најчитани вести