Магазин

По 65 години повторно Лазарски песни низ Вевчани

По 65 години повторно Лазарски песни низ Вевчани
По 65 години повторно Лазарски песни низ Вевчани
Вевчанските Лазарки, по 65 години, утре по повод Лазарева сабота, повторно низ Вевчани ќе ги запеат Лазарските песни со желби за здравје, радост, бериќет, слога и љубов за сите, најавувајќи го доаѓањето на Христовото Воскресение – Велигден.

– Да се обнови една народна традиција која последно е забележана 1951 година и не е така лесна работа, не посебно денеска во време – невреме, но, наше е да се обидеме само колку да останеме верни чувари на Вевчанската култура и традиција и секогаш давајќи скромен придонес за колективното добро во населбата, велат организаторите.

Потенцираат дека КУД „Дримкол“ – Вевчани во своето досегашно постоење, реализирајќи големи и сериозни проекти од областа на народната култура, се докажа како сериозен субјект во Република Македонија во областа на зачувување на народната култура и традиција и нејзина промоција и презентација низ светот.