Македонија

По 9.000 денари за најдобрите десет полуматуранти во Карпош

По 9.000 денари за најдобрите десет полуматуранти во Карпош

Градоначалникот на Карпош, Стевчо Јакимовски денеска им ги врачи признанијата на десетте најдобри полуматуранти биле избрани за првенци на генерацијата. Учениците покрај признанијата ќе добијат и парични награди од 9.000 денари.

Низ опуштен разговор со општинскиот татко, десетте првенци-полуматуранти му ги соопштија на Јакимовски своите планови за понатамошното школување, а тој им посака успех и изрази надеж дека и други институции ќе најдат начин да ги стимулираат нивните подеми во образованието.

– Се надевам дека за четири години од сега, повторно ќе бидете првенци на генерација во средните училишта што сте ги одбрале. Имајте на ум дека градоначалникот и Општина Карпош и понатаму се зад вас, да ги поткрепат вашите достигнувања и да ви помогнат полесно да го достигнете врвот кон кој се стремите – им порача Јакимовски на десетте најдобри полуматуранти.

Целта на одлуката на Советот на Општина Карпош да им се доделат на учениците парични награди и признанија е да се мотивираат најдобрите ученици. На тој начин, Општината, како општествено одговорна институција, го стимулира напредокот кај учениците и ги мотивира за учества на натпревари, конкурси и изложби на државно и меѓународно ниво.