Свет

По четири години прво патување со воз низ Алепо

По четири години прво патување со воз низ Алепо

По повеќе од четири години, стотици Сиријци денеска патуваа со воз низ источниот дел на Алепо. Патувањето е еден месец откако сириската армија го презеде градот.

Тоа е прво патување со воз откако бунтовниците го зазедоа источниот дел на Алепо во летото 2012 година, по што градот беше поделен на западен дел под контрола на сириската Влада и источен дел под контрола на бунтовниците.

Возот беше украсен со портрети на сирискиот претседател Башар ал Асад.