сабота, 19 август 2017  |  Вести денес: 0

По едно јаболко на ден за здраво срце

jabolka

Последни вести

Група научници од Оксфорд го споредувале ефектот од лековите за намалување на лошиот холестерол, кои имаат доста непосакувани дејства и редовното конзумирање на јаболко. Експертите ја пресметале стапката на смртност од кардиоваскуларните проблеми кај популацијата постара од 50 години и направиле спореден список за оние кои јадат едно јаболко на ден. Резултатите покажале дека, во просек, речиси подеднакво се намалува стапката на смртност од кардиоваскуларните болести.

Научниците со тоа заклучиле дека едно јаболко на ден претставува победнички избор.

Авторите на студиите ја нагласиле важноста дури и на минималното преминување на здрава исхрана и го поздравуваат дополнителното внесување на овошје, на сите луѓе, без разлика од ризикот од срцеви заболувања.

 

Најчитани вести