Македонија

Почна охридскиот пливачки маратон

Почна охридскиот пливачки маратон

Започна дваесет и осмиот Пливачки маратон во Охрид.

Шеснаесте пливачи и шесте пливачки од 14 држави ќе треба да ги испливаат 30-те километри колку што е долга патеката „Климе Савин“, од Свети Наум низ 12 контролни точки до целта кај Охридското пристаниште.

Моменталните временските услови без бранови на Езерото, со температура на водата некаде околу 25 степени, идеални за добра трка, така што на пливачите за да стигнат до целта ќе им бидат потребни околу пет и пол часа.

Меѓу фаворитите за победа на маратонот е и нашиот Томи Стефановски, кој во моментов е водечки на Светската ранг-листа и со триумф тука би го освоил светскиот куп. Покрај Стефановски, македонската експедиција во Охрид ја сочинуваат уште и Евгениј Поп-Ацев, Александар Илиевски и Александар Панчевски.