Македонија

Почна седницата за самораспуштање на Собранието

Почна седницата за самораспуштање на Собранието

Седницата на која ќе се расправа за самораспуштање на Парламентот почна.

Дневниот ред со една точка – предлог одлука за распуштање е прифатен.

ДУИ ја поднесе иницијативата поради непостигнување договорот со владиниот коалиционер партнер ВМРО ДПМНЕ за консензуален кандидати на претстојните претседателски избори.

Од ВМРО ДПМНЕ веднаш по иницијативата прифатија одржување на предвремени парламентарни избори на 27-ми април односно на одржувањето на вториот круг од претседателските избори.

Од СДСМ, пак, побараат пред изборите да се направат промени во Изборниот законик со кои ќе се оневозможи одржување на предвремени парламентарни избори на вториот круг од претседателските.