Македонија,Крими хроника

Почнува судењето за кражбата од Музејот на Македонија

Почнува судењето за кражбата од Музејот на Македонија

Обвинетите за кражбата во Музејот на Македонија денеска ќе седнат на обвинителна клупа.

Со обвинението се опфатени седум лица, меѓу кои и поранешниот директор на Музејот.

Од Музејот недотигаат околу 166 артефакти, а обвинетите се товарат за отуѓување културно наследство од особено значење во држава сопственост, несовесно работење во службата и злоупотреба на службената положба и овластување и прикривање.