Магазин

Почина легендарниот „адмирал Акбар“ од „Војна на ѕвездите“

Почина легендарниот „адмирал Акбар“ од „Војна на ѕвездите“

Актерот Ерик Бауерсфелд, кој се прослави со улогата на култниот адмирал Акбар во филмот „Војна на ѕвездите“, почина во 93-та години од животот, објави „ЈУ-Ес Магазин“.

Бауерсфелд го позајми гласот на ликот на адмиралот Акбар во „Враќањето на џедајот“, а се појави и во новото продолжение на серијалот „Силата се буди“.

Ерик Боерсфилд

Иако многумина не го познаваат по името или ликот, сите фанови на серијата ја знаат неговата легендарна фраза „It’s a trap“ (Ова е стапица) која од филмот се прошири во популарната култура.

Освен Акбар во „Војна на ѕвездите“, Бауерсфелд го играше и Биба Фортјун, а беше и еден од најпочитуваните драматурзи во САД.