Македонија

Почна есенската акција за садење 7.500 садници во Скопје

Почна есенската акција за садење 7.500 садници во Скопје
Почна есенската акција за садење 7.500 садници во Скопје

Град Скопје денеска ја почна есенската акција за садење дрвја на територијата на градот. Во акцијата  ќе бидат засадени  вкупно 7 500 садниви, од кои 5 000 садници по булеварите и во опшините, 500 садници во дворовите  на сите средни училишта,  а  2 000 ќе им бидат доделени на сите заинтересирани куќни совети и урбани месни заедници.

– Со засадувањето на овие 30 садници во дворот на СУГС „Васил Антевски – Дрен“, Градот Скопје  ја почнаа акцијата за садење листопадни  дрвја во сите средни училишта, а бројот на засадените садници ќе зависи од големината на нивниот училиштен двор. Градот Скопје во оваа  акција во средните училишта  планира да засади околу 500 садници. Оваа есен, исто така, планираме по буле