понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 38

Почна исплатата на авансната помош за граѓаните од поплавените подрачја

Граѓаните можат да ги подигнат парите на шалтерите на банките со документи за идентификација – лична карта или пасош. Секое семејство треба да добие надомест од 500 евра, кои им се неопходни за почетно санирање на штетите. Аванс ќе им биде исплатен и на другите поплавени семејства.

chento-poplavi-640x357

Последни вести

Министерството за финансии информира дека сите граѓани кои ги евидентирала Комисијата за проценка на штетите во подрачјата зафатени од поплавите во скопскиот и тетовскиот регион ќе бидат опфатени со авансната исплата на средства според динамиката со која податоците стигнуваат во ресорното министерство.

– Тоа значи дека во попладневните термини средствата ќе бидат достапни за граѓаните од поплавените региони. Исплатата ќе перодолжи и во наредниот временски период, согласно податоците кои ќе ни бидат доставувани од Комисијата за надомест на штети. Се работи за префрлање средства на 2.154 граѓани, рече Миноски.

Граѓаните можат да ги подигнат парите на шалтерите на банките со документи за идентификација – лична карта или пасош. Секое семејство треба да добие надомест од 500 евра, кои им се неопходни за почетно санирање на штетите. Аванс ќе им биде исплатен и на другите поплавени семејства.

Како тимовите за проценка на штети завршуваат со работа во домовите, така и граѓаните телефонски ги пријавуваат своите сметки во деловните банки на кои треба да им легнат парите од авансното обесштетување. Пријавувањето се врши на четири фиксни телефонски линии, но и на мејлот на Министерството за финансии и со СМС порака со име и презиме и име на банката на мобилниот број 070/271-410.

Откако тимовите за проценка на штети ќе завршат целосно со работата, ќе следува исплатата на штетата, при што износот на авансното обесштетување ќе биде одбиен од целата сума.

Најчитани вести