сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 17

Почна вакцинацијата против сезонски грип

Вакцината против сезонски грип е произведена согласно препораките на Светската здравствена организација

Почна вакцинацијата против сезонски грип

Почна вакцинацијата против сезонски грип

Последни вести

Во сите центри за јавно здравје во државата почна вакцинацијата против сезонски грип. Обезбедени се 31.000 вакцини.

Вакцинирањето против сезонски грип се препорачува најмногу за постарите лица, хронично болните лица, посебно оние со кардиоваскуларни и респираторни заболувања, дијабетес, како и за бремени жени, здравствени работници и за мали деца со намален имунитет.

Вакцината против сезонски грип е произведена согласно препораките на Светската здравствена организација. Штити од вирус на грип од типот А (Х1Н1), типот А (Х3Н2) и од групата Б. Вакцинирањето против сезонски грип чини 400 денари.

Најчитани вести