ТОП,Македонија

Почнува изградбата на фабриката на „Кранфилд Фаундри“ во Пробиштип

Почнува изградбата на фабриката на „Кранфилд Фаундри“ во Пробиштип

Во индустриската зона Неокази, Пробиштип денес ќе биде поставен камен темелник за изградба на фабриката на компанијата Кранфилд Фаундри (Cranfield Foundry).

Компанијата ќе гради најсовремена, високо-автоматизирана еколошка леарница за производство на делови за автомобилската индустрија. Според најавите во оваа компанија ќе се вработат меѓу 250-300 лица.

Компанијата Кранфилд Фаундри ќе вложи 15 милиони евра, а проектот ќе зафаќа површина од околу осум хектари, а ќе се состои од производствен погон и административна зграда на 15 илјади метри квадратни.

На почетокот на изградбата на фабриката ќе присуствуваат премиерот Емил Димитриев и вицепремиерот задолжен за економски прашања Владимир Пешевски.