среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 40

Почнуваат отказите во јавниот сектор во Србија

srbija

Последни вести

Српската Влада ја усвои одлуката за максимален број на вработени во јавниот сектор.

Според Фискалната стратегија за 2016. година веќе во јануари 14.000 луѓе ќе останат без работа, а во наредната година, планот е да згаснат уште 35.000 работни места.

На сајтот на Владата на Србија, објавена е Фискална стратегија за 2016. Година, со проекции за 2017. и 2018., со која се предвидува намалување на минусот во државната каса.

Како што е договорено со ММФ, мора да бидат намалени трошоците за плати за вработените во јавниот сектор и тоа за три проценти во 2016. година, а во 2017. за дополнителни пет отсто.

Најчитани вести