Подгответе вкусни домашни мантии

За тесто:

1 kg меко брашно (тип 400);

1 супена лажица сол

½ литар млака вода

Масло или топен путер за премачкување

За фил:

½ kg мелено јунешко месо

1 кафена лажичка сол

½ кесичка мелен црн бибер

3 главици кромид

Подготовка:

Замесете меко тесто од брашно, сол и млака вода. Направете топка и оставете го тестото да стои половина час. Премесете го повторно и поделете го на 12 топчиња. Оставете ги постојат уште 15-тина минути, па истенчете четири топчиња со оклагија, премачкајте ги со масло и наредете ги едно врз друго. Истенчете ги уште малку со оклагија, па исечете ги на квадратчиња, наполнете ги со фил и затворете со вкрстено преклопување на тестото. Истото направете го и со преостанатото тесто.

Филот се подготвува така што ќе го промешате меленото месо, кафена лажичка сол, црн бибер и три главици ситно исецкан кромид.

Мантиите се редат во тепсија премачкана со зејтин и се печат на температура од околу 200 степени околу 40 минути додека не поруменат.

Откако ќе се испечат, можете да ги полиете со јогурт разреден со малку вода и исецкан лук и да ги вратите во рерната уште неколку минути.

Потоа прекриете ги со фолија, ставете крпа одозгора и оставете ги уште 15 минути. Сервирајте ги со јогурт.