сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Поетска вечер со Славе Ѓорго Димоски во Матица

slave_gjorgo_dimoski

Последни вести

Со презентација на дел од творештвото издвоено во стихозбирката „Ткаења“ утревечер од 19 часот во „Матица Екскклузив“ во Скопје пред вљубениците на поетскиот израз ќе се претстави поетот Славе Ѓорѓо Димоски.

Промотовен збор за творештвото на Димоски ќе одржи Веле Смилевски, а избрана поезија на авторот ќе читаат Арна Шијак и Роберт Велјановски.

Славе Ѓорѓо Димоски е роден на 18 март 1959 година во охридското село Велестово. Основно училиште учел во Велестово и Лескоец, а гимназија во Охрид. Завршил Филолошки факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Основач е и долгогодишен раководител на манифестацијата „Поетска ноќ во Велестово“, а сега е претседател на Управниот одбор на Националната установа „Струшки вечери на поезијата“.

Во досегашното мошне богато творештво Димоски зад себе има 10 стихозбирки, четири книги за деца, три книги есеи, осум изданија со избор негови стихови, две антологии, а негови поединечни песни и поетски циклуси се преведени на англиски, француски, руски, малезиски, српски, романски, турски, албански, шведски, шпански, чешки, хрватски, словенечки, полски, азерски, украински, бугарски, германски, хебрејски, арапски италијански, грузиски, ерменски, монголски јазик.

Застапен е во сите антологии на македонската поезија објавени во Македонија и низ светот од 1982 година наваму.

Славе Ѓорѓо Димоски е добитник на бројни награди и признанија меѓу кои наградите „Млад борец“, „Млада Струга“, „Златно Јаболко“, „Браќа Миладиновци“, „Гран-при на Европа“ во Романија, „Златна Есен – Сергеј Есенин“ во Русија, а двапати е лауреат на највисокото општинско призније – „Св Климент Охридски – патрон на Охрид“.

Најчитани вести