Магазин

Поетскиот караван на ДПМ продолжува во Гостивар

Поетскиот караван на ДПМ продолжува во Гостивар

Поетскиот караван на Друштвото на писателите на Македонија продолжува во Гостивар. На 13 ноември, во 19 часот, во Домот на културата во Гостивар ќе настапат 20 истакнати поети на ДПМ од различни генерации.

Годинашниот циклус на Поетскиот караван на ДПМ се одржува во рамките на проектот за дисперзија на културните настани во земјата. Поетите до сега гостуваа во Гевгелија, Крушево, Радовиш, Свети Николе, Куманово, Крива Паланка, Битола, Штип, Тетово, Македонски Брод, Демир Хисар, Лазарополе и општина Илинден, а учествуваа и на Фестивалот на детското литературно творештво „Ракатки“.

Поетскиот караван на ДПМ ќе заврши со традиционалната манифестација „Средба на генерации“, што е составен дел на Деновите на Блаже Конески, кои секоја година се одржуваат од 17 до 19 декември, во чест на големиот македонски поет, основоположник и прв претседател на македонската писателска асоцијација.