Македонија,Економија

Поевтин животот во февруари

Поевтин животот во февруари

Трошоците на живот во февруари оваа година, во однос на претходниот месец, бележат пад од 0,1 отсто, додека падот кај цените на мало е 0,5 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Намалувањето на трошоците на животот од 0,1 отсто во февруари оваа година, во споредба со претходниот месец, е резултат на пониските индекси на шеќерот за 1,9, мастите за 1,6, овошјето за 0,8, месото и замрзнатиот зеленчук за 0,7 и преработките од млеко за 0,4 отсто.

Во февруари, исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај авионскиот
превоз на патници за 9,3 отсто, информатичката опрема за 8,5 отсто, гасот за домаќинстата за 7,6 отсто, течните горива и мазива за еден отсто, течните горива за домаќинствата за 0,9 отсто, апаратите за домаќинствата за 0,8 и обувките за
0,7 отсто.

Пораст на индексот на трошоците на животот во февруари 2014 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај конзервираното овошје за 2,1, зеленчукот за 1,6, мармаладите и чоколадните производи за 0,7 отсто, рибата за 0,6, алкохолни пијалаци за 0,5 отсто, лебот и житариците, сувомеснатите производи и преработките од зеленчук за 0,4 отсто, свежото млеко за 0,3, тестенините и др. прехранбени производи за 0,2 отсто.

Исто така, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај услугите во патниот сообраќај за
3,3 отсто, телефонските и факс апарати и услуги за 0,9, мебелот за 0,4 и фармацевтските производи за 0,2 отсто.

Индексот на трошоците на животот во февруари 2014 година, во споредба со февруари 2013 година, бележи пораст од 0,6, а индексот на цените на мало бележи пораст од 0,4 отсто.