среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 48

Погледнете внимателно на оваа фотографија за прв пат се појавува Тито

josip-broz-tito-foto-wikipedia-1423381330-614970

Последни вести

Во биографијата на Тито стои дека во 1911 година тој се в работил во фабриката „Титан“ во Камник. Судејќи по се ова е најстарата фотографија која е направена на која се појавува Јосип Броз Тито.

Фотографијата е направена на 4 мај 1911 година, а истата е чувана од Виктор Шубиќ.

Фотографијата е направена од страна на еден Чех, по име на Јинчиќ кого сите го нарекувале Ненчик. Чехот исто така бил вработен во фабриката како аналитичар, а фотографијата е направена за време на попладневната пауза. Таа е направена во времето кога фабриката тонела во стечај, како спомен на едно време додека сите работеле заедно.

Како што ни во Титовата биографија не е точно забележано кога младиот Јосип Броз дошол во Камник, така ни Шубиќ точно не се сеќава. Верува дека тоа било некаде во март или април.

По доаѓањето во Камник, на нему непозната средина, Јосип Броз брзо се спријателил со луѓето, само што долго време зборувал на хрватско-словенечки јазик. Бил ненаметлив и тивок. многу се интересирал за книги и често позајмувал од библиотека.

Доколку не го пронајдовте на горната фотографија, еве каде е тој.

josip-broz-tito-foto-wikipedia-1423381309-614971

Најчитани вести