Македонија

Покренато обвинение за Заев за случајот поткуп

Покренато обвинение за Заев за случајот поткуп

Од јавното обвинителството за организиран криминал и корупција, до скопскиот кривичен суд доставиле обвинение против претседателот на СДСМ, Зоран Заев, за случајот со примање поткуп, потврдуваат за телевизијата „Алфа“ од Основен суд Скопје 1.

Од јавното обвинителството за организиран криминал и корупција, до скопскиот кривичен суд доставиле обвинение против претседателот на СДСМ, Зоран Заев, за случајот со примање поткуп, потврдуваат од Основен суд Скопје 1.

Обвинителство го товари Заев дека ја злоупотребил функцијата градоначланик на Струмица и на локален бизнисмен му барал 200.000 евра поткуп за да му легализира градежно изградено земјиште.

МВР на Заев му поднесе пријава дека делото го сторил во ноември 2013 та година, а истрагата започнала откако бизнисменот го пријавил случајот. Заев тврдеше дека за цело време бил свесен дека го местат, но јавнсота остана покуса за информација зошто во тој случај градоначалникот не пријавил дека го местат.

Од Основниот суд Скопје 1 велат дека обвинението е дадено на оцена и течат роковите за приговори по истото.