Свет

Полјаците организираа кампања „не пукам за дочек“

Полјаците организираа кампања „не пукам за дочек“

Повеќе од 10 илјади Полјаци во последните неколку дена се вклучија во кампањата за заштита на животните организирана од здружението „Емпатија“ и јавно ветија дека за дочекот на Нова година нема да фрлаат петарди и да прават огномет пред своите домови, улици и пред трговските центри во полските градови.

„Вревата за новогодишната ноќ поминува и 160 децибели, а слухот на животните на пример кучињата е многу подобар од човечкиот. Не е ни чудно што многу кучиња се во паника, пришто најчесто завршуваат под автомобилите, “ се предупредува во оваа кампања.

Се преудпредува дека на новогодишните огномети и врева посебно се чувствителни мечките кои ќе бидат пробудени од зимскиот сон и на тој начин нема да можат да ја преживеат зимата.