понеделник, 28 ноември 2016  |  Вести денес: 89

Полнет солен ролат

Кога не знаете што да направите за мезе, ручек или вечера, ви предлагаме солен полнет ролат. Вкусот може да го модифицирате по желба, па затоа никогаш не може да го утнете овој рецепт.

Последни вести

Потребни состојки:

  • 5 јајца
  • 1 шолја брашно
  • 1 шолја јогурт
  • ½ кесичка прашок за печиво
  • Половина лажичка сол

За фил

  • Шунка или салама по избор
  • Кашкавал
  • Мајонез
  • Павлака
  • Варено јајце
  • Крем сирење
  • Ајвар
  • Црвена пиперка

Подготовка:

Раздвојте ги белките од жолчките и изматете ги во цврста пена.

Жолчките изматете ги, па во нив додадете го брашното со претходно измешан прашок за печиво. Постепено додавајте го јогуртот и солта.

Кога масата ќе се изедначи, полека додавајте го снегот од белките.

Добиената смеса ставете ја во тепсија обложена со хартија за печење и печете 15-20 минути.

По печењето кората ставете ја во влажна крпа и завиткајте. Кога ќе се излади – филувајте.

Состојките за фил и нивната количина се произволни.

Оставете го ролатот во фрижидер 1 час пред да го исечете и послужите.

probajte-polnet-solen-rolat-02.jpg

За зелениот ролат од сликата, додадете 4-5 лажици ситно сечкан спанаќ во основното тесто.

За црвениот ролат од сликата, додадете 4-5 лажици ајвар во тестото.

Најчитани вести