Свет

Полска доби нова Влада

Полска доби нова Влада

Пред претседателот на Полска, Бронислав Коморовски заклетва денеска во Варшава положи новата влада на премиерката Ева Копач.

Во Владата се пет нови и 13 досегашни министри кои поднесоа оставка заедно со претходниот премиер Доналд Туск, бидејќи тој од 1 декември ја презема функцијата претседател на Европскиот совет.

Ева Копач е 57 годишна лекарка некогашна министерка за здравство, притоа прва жена на чело на полскиот парламент, а втора жена на чело на владата во историјата на Полска.Taa ја најави својата главна цел а тоа е да ја поврати довербата на граѓаните.

„Уште денеска ги молам Полјаците за доверба,“ изјави премиерката по инаугурацијата на владата која својата програма пред пратениците ќе ја претстави на 1 октомври и ќе побараат доверба да ја водат земјата уште една година до редовните избори.