среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Полска со поддршка за Македонија на патот кон ЕУ

poposki

Последни вести

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски, заедно со Државните потсекретари на Полска, за надворешни работи, Артур Новак-Фар и за инфраструктура и развој,  Марчин Кубијак, денеска ја отвори петтата традиционална “Скопска Конференција.”

 

Конференцијата е процес на соработка за пренесување на полските искуства од интеграција во Европската унија во различни области од европското законодавство и помагање на нашите подготовки за членство во ЕУ. Таа се покажа овие пет години како ефикасен форум за дискусии за европската агенда, директни контакти меѓу администрациите, подобро меѓусебно запознавање и заемно разбирање. Фокус на денешната Конференција е на две важни теми: користење на ЕУ фондовите и прашања од областа на правосудството.

Државниот потсекретар Новак-Фар нагласи дека Полска има искуства и знаење да споделува со Македонија за патот на европската интеграција. Кубијак ја потврди важноста на ефикасна употреба на европските фондови за инфраструктурни проекти и директниот нивен придонес во економијата.

Министерот Попоски потенцираше: „Благодарни сме и натаму сметаме на полската про-активна и конзистентна политичка поддршка за отворање на пристапните преговори на ЕУ со Македонија. Сметаме и на натамошна практична поддршка од Полска, континуирано пренесување на полските искуства и експертиза за европската интеграцијата, во рамките на Скопската Конференција.“

На целодневната конференција учествуваат високи државни службеници и експерти од неколку министерства на Република Македонија и Република Полска.

Најчитани вести