Свет

Помладиот брат на поранешниот јапонски император Хорохито почина на 100 години

Помладиот брат на поранешниот јапонски император Хорохито почина на 100 години

Принцот Микаса бил хоспитализиран уште во мај поради пневмонија, а денеска неговата состојба драстично се влошила.

Микаса е роден на 2 декември 1915 година. Тој е чичко на сегашниот император Акихито и беше петти во линијата за наследување на престолот.

Брат му Хирохито владееше во период од над 60 години се до неговата смрт во 1989 година.