вторник, 22 август 2017  |  Вести денес: 34

Поморската база во Гвантанамо евакурана поради „Метју“

Стотици луѓе се подготвени за евакуација од американската поморска база во заливот Гвантанамо, бидејќи силниот ураган „Метју“ се приближува кон Куба, Хаити и Јамајка. Воената норнарица на САД соопшти дека од луѓето кои живеат во базата и воениот притворски центар на кубанскиот остров е побарано да се засолнат, а во тек е евакуација на персонал кој не е од суштинска важност. Меѓу нив се и 700 членови на семејства на воениот персонал. Голем број затвореници се уште се наоѓаат во притворскиот центар, а околу 5.500 луѓе живеат во таа база. „Метју“ е најсилниот ураган на Атланскиот Океан од „Филикс“ во 2007 година, кој е проследен со силни ветрови чија брзина достигнува и 240 километри на час.

Поврзани вести

ЏВоената норнарица на САД соопшти дека од луѓето кои живеат во базата и воениот притворски центар на кубанскиот остров е побарано да се засолнат, а во тек е евакуација на персонал кој не е од суштинска важност. Меѓу нив се и 700 членови на семејства на воениот персонал.

Голем број затвореници се уште се наоѓаат во притворскиот центар, а околу 5.500 луѓе живеат во таа база.

„Метју“ е најсилниот ураган на Атланскиот Океан од „Филикс“ во 2007 година, кој е проследен со силни ветрови чија брзина достигнува и 240 километри на час.

Најчитани вести