Балкан

Поплавите предизвикаа голема штета во Република Српска

Поплавите предизвикаа голема штета во Република Српска

Неколку милиони евра изнесува штетата врз земјоделските површини по поплавите.

Министерот за земјоделство на РС, Стево Мирјаниќ истакнал дека засега е познато дека реколтата од зрнестите култури и зеленчуците ќе биде речиси преполовена, што ќе доведе до зголемување на цените на главните прехранбени продукти, како лебот, зеленчуците и месото.

– Повеќе информации ќе имаме по повлекувањето на водата од зафатените површини и внимателен преглед на посевите со пченка, истакна Мирјаниќ.