Македонија

Попоски на Самит во Дакар

Попоски на Самит во Дакар

Министерот за надворешни работи Никола Попоски денеска и утре ќе учествува на 15-от Самит на Франкофонијата посветен на темата “Жените и младите, вектор на мирот и развојот“ што се одржува во Дакар, Република Сенегал.

Предвидено министерот Попоски да оствари повеќе билатерални средби со шефовите на делегациите од земјите членки на франкофонскиот свет распространет на петте континенти.

Македонија е полноправна земја членка на меѓународната организација на франкофонијата од 2006 година споделувајќи го францускиот јазик и вредностите заедно со преостанатите 76 земји членки и набљудувачи на втората по големина светска меѓународна организација.

Овој висок форум, како што соопштија од Министерството за надворешни работи, се состанува на секои две години.