Македонија

Попоски во Луксембург

Попоски во Луксембург

Министерот за надворешни работи Никола Попоски во Луксембург.

На покана на Високиот претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика Федерика Могерини и Министерот за надворешни рабoти на Луксембург Жан Аселборн (во својство на земја претседавач со Советот на ЕУ), шефот на македонската дипломатија денес и утре во Луксембург, ќе учествува на неформалниот состанок на министрите за надворешни работи на земјите-членки на Европската унија и земјите-кандидати за членство во ЕУ: Македонија, Албанија, Црна Гора, Србија и Турција.

Попоски во Луксембург
Попоски во Луксембург

Како што информираат од Министерството за надворешни работи, дискусиите на состанокот ќе се фокусираат на актуелната миграциска криза која потекнува од земјите од Јужното соседство на ЕУ, како и менаџирањето со истата од страна на земјите-кандидати кои се соочени со масовен наплив на илегални емигранти.

На маргините на состанокот, предвидено е министерот Попоски во Луксембург да оствари билатерални средби со своите колеги од земјите-членки на ЕУ.