Македонија

Попоски во посета на Црна Гора

Попоски во посета на Црна Гора

Денес, министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски престојуваше во официјална посета на Црна Гора. На средбата со својот домаќин Лукшиќ, беше констатирано дека Црна Гора и Македонија имаат пријателски односи и исти приоритети, при што министрите Попоски и Лукшиќ ја потврдија потребата за креирање на заеднички пристап за унапредувањето на економската соработка, како и за привлекувањето на странски инвестиции.

Потенцирајќи ги позитивните искуства во заедничките билатерални и регионални иницијативи, беше посочено дека партнерскиот однос којшто двете земји го градат е доказ за посветеноста во имплементирањето на европските вредности во Регионот, но исто така, и насока по која треба да се движат и односите со другите земји партнери од Регионот и Европа.

На средбата беа покренати и прашањата од аспект на меѓународната соработка, со посебен акцент на напорите на двете земји за полноправно членство во Европската унија и НАТО.

Двајцата хомолози изразија подготвеност и за размена на искуства на експертско ниво, согласно потпишаниот Договор меѓу двете Влади во контекст на процесот на пристапување во ЕУ, а плодната соработка во другите ресори, како што се внатрешните работи, одбраната, културата и туризмот, ги посочија како гаранција за успех на секоја идна иницијатива и соработка.

Министрите Попоски и Лукшиќ се согласија дека сигурно имаме на што да работиме: подобра инфраструктура, регионална поврзаност и заеднички пазар се клучот во меѓувреме. Ова е уште попотребно за да се приближиме во економски развој кон остатокот од Европа.

„За Македонија секое придвижување од било која земја од соседството кон ЕУ е придобивка за сите. Но, тоа нема да се случи следниве неколку години”, истакна министерот Попоски.

На новинарско прашање во однос на очекувања од извештајот од Европската Комисија, министерот Попоски одговори: Без Атина во сликата, извештајот на ЕК за РМ е брод на суво, не може да се помести.