четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 51

Попоски: Заеднички одговор на Европа за мигрантската криза

Попоски ги запозна министрите на земјите-членки и на земјите кандидати со актуелната состојба на миграциската криза во Македонија и справувањето на нашата земја со масовниот наплив на мигранти

poposki

Последни вести

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски на денешниот неформален состанок на министрите за надворешни работи на земјите-членки на Европската унија и земјите-кандидати за членство во ЕУ во Луксембург рече дека Европа треба да обезбеди заеднички одговор, бидејќи ниту една земја не може да го реши проблемот со мигрантите сама, пренесува МИА.

– Република Македонија очекува третман од ЕУ како кон земја членка. Солидарноста и споделената одговорност ја истакнуваме како есенцијална. Недостапен е одговор на европско ниво за сегашната миграциска криза. Тенденциите во моментов се дека таа ќе се продлабочува и во бројки и во реални проблеми на терен. Доколку продолжат да опстојуваат одговори само на национално ниво, наскоро може проблемите да ги надминат капацитетите на државите кои се засегнати директно од кризата, предупреди Попоски.

Тоа, додаде, може да стане закана и за солидарноста и хуманоста кои мора да бидат главни одлуки во соочување со овие предизвици.

Попоски ги запозна министрите на земјите-членки и на земјите кандидати со актуелната состојба на миграциската криза во Македонија и справувањето на нашата земја со масовниот наплив на мигранти.

Шефот на македонската дипломатија присуствуваше на работниот појадок меѓу министрите за надворешни работи на ЕПП групата на покана на министерот Курц и претседавачот на Комитетот за надворешни работи во Европскиот парламент Елмар Брок.

Настанот беше искористен за остварување повеќе неформални билатерални средби со министрите за надворешни работи на земјите членки на ЕУ и регионот.

Најчитани вести