Македонија

Поповски: Следната година 27 мерки за вработување со директно финансирање

Поповски: Следната година 27 мерки за вработување со директно финансирање

Во иднина ќе бидеме сите побрзи во решавањето на најгорливиот проблем. Оперативниот план со активни мерки за 2016 година има над 27 мерки со директно финансирање, директни обуки, а воедно и можност за работно место во странските компании.

Директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија Влатко Поповски на трибината која ВМРО-ДПМНЕ вчера ја одржа во Кисела Вода во рамки на кампањата „На Македонија и треба твојата идеја“ истакна дека Како Агенција секоја година преземаат мерки и активности сè со цел да им излеземе во пресрет на сите оие кои бараат работа или сакаат да се самовработат.

Утврдивме неколку факти кои се многу важни. Во минатите години, сега сите се фокусираат дека се вработуваат само до 35 години, до 29 години, така да оваа година го направивме проектот „Македонија вработува“ каде таргет ни се лицата над 35 години, над 50 години и оние кои можеби немаат доволно стаж за отварување на пензија. Не само што може да бидат вработени, туку може и да се самовработат доколку имаат некоја добра идеја која може да се финансира преку програмата за финансирање со грант. Видовме дека има потреба од многу вештини кои ги бараат работодавачите, формиравме многу обуки за дополнителни вештини. Во директен контакт сме со нив секоја година и правиме се што е можно да направиме обуки кои се директно поврзани со нивниот начин на работа. Во наредниот период очекувајте уште многу вештини кои ќе им ги понудиме на оние кои бараат работа, истакна директорот на АВРМ.

Оперативниот план со активни мерки за 2016 година има над 27 мерки

Попоски додаде дека во наредниот период сите оние кои имаат потреба од изучување на јазици, основни компјутерски вештини или оние кои имаат основни познавања, а сакаат да станат експерти, тие се тука да го исфинансираат тоа.

Сите оние кои бараат работа нека ја користат нашата бев страница има многу корисни информации, регистрирајте се на системот и ќе добивате информации во секој момент како истите излегуваат. Во иднина ќе бидеме сите побрзи во решавањето на најгорливиот проблем. Оперативниот план со активни мерки за 2016 година има над 27 мерки со директно финансирање, директни обуки, а воедно и можност за работно место во странските компании бидејќи дел од нив ни ја дадоа довербата во делот на давање соодветни лица за нивните потреби, потенцираше директорот Попоски.

Тој потсети дека исполниле едно ветување дадено на граѓаните дека ќе се доближат уште повеќе до граѓаните на Драчево, Пинтија, до оние кои гравитираат кон Зелениково, Долно Лисиче.